Home

Organizata “Trojet Shqiptare” lindi nga dëshira për të mirëmbajtur, zhvilluar dhe kultivuar kulturën, pasuritë natyrore dhe gjuhën shqipe në trojet shqiptare në të cilën ajo flitet.

Pikësynimi ynë është që të fillojmë zhvillime arkeologjike një e nga një, në të gjitha anët e Trojeve Shqiptare. Duke zbuluar të kaluarën dhe fakte historike të patundshme nën syrin e skenës botërore ne do të arrijmë të ngremë në lartësi hyjnore kulturën e Trojeve Shqiptare.

Nëpërmjet zhvillimit të arkeologjisë në bashkëpunim me popullin që jeton në zonat përkatëse të Trojeve Shqiptare, do të arrihet zhvillimi i çdo aspekti të jetës së një shqiptari. Duke sjellë fonde në vendet më të largëta, më të fshehura, apo më të izoluara, ne besojmë se Trojet Shqiptare do të çelin e lulëzojnë për një kohë të gjatë, duke treguar bukurinë e rralle dhe të larmishme të historisë së popullit Shqiptar.

Po vjen dita ku brezi ynë, brezi i shekullit të 21 të ngrej kokën, zërin edhe zemrat ndaj një sistemi, i cili ka lenë mbrapa zhvillimin e çdo aspekti të jetës së mirëfilltë për Shqiptarët e Trojeve Shqiptare, brenda dhe jashtë Shqipërisë dhe Kosovës.

Ëndrra e çdo shqiptari është një Shqipëri e bashkuar: Shqipëri Etnike! Ne besojmë se brezi ynë i ka të gjitha mjetet e duhura në dorën e tij për ta bërë këtë ëndërr realitet.

Për mijëra vjet, populli Shqiptar dhe Trojet Shqiptare janë pushtuar, zaptuar, shkatërruarr, batërdisur, djegur, prerë, sulmuar, përbuzur, lakmuar, shitur e fshehur nga skena botërore.

Është koha e duhur që rinia jonë të kuptojë fjalët e thjeshta të Heroit tonë Kombëtar, Gjergj Kastriotit, BASHKIMI BËNË FUQINË!

Është koha e Rilindjes Teknologjike të Trojeve Shqiptare. Është koha e Rilindjes Arkeologjike të Trojeve Shqiptare.

Gjuha Shqipe:Albanian Language

“PRA, MALLKUE NJAJ BIR SHQYPTARI,
QI KETË GJUHË TË PERËNDISË,
TRASHIGIM QI NA I LA I PARI,
TRASHIGIM S’IA LEN AI FMIS;
EDHE ATIJ IU THAFTË, PO, GOJA;
QI E PËRBUZË KËTË GJUHË HYJNORE;
QI N’GJUHË T’HUEJ, KUR S’ASHTE NEVOJA,
FLET E T’VETËN LEN PAS DORE. “
GJERGJ FISHTA

Continue reading “Gjuha Shqipe:Albanian Language”

Mother Teresa – Nënë Tereza

SAINT TERESA OF CALCUTTA

Mother Teresa, known in the Catholic Church as Saint Teresa of Calcutta (born Anjezë Gonxhe Bojaxhiu; Albanian: [aˈɲɛzə ˈɡɔndʒɛ bɔjaˈdʒiu]; 26 August 1910 – 5 September 1997), was an Albanian-Indian Roman Catholic nun and missionary. She was born in Skopje (now the capital of the Republic of Macedonia), then part of the Kosovo Vilayet of the Ottoman Empire. After living in Macedonia for eighteen years she moved to Ireland and then to India, where she lived for most of her life.

In 1950 Teresa founded the Missionaries of Charity, a Roman Catholic religious congregation which had over 4,500 sisters and was active in 133 countries in 2012. The congregation manages homes for people dying of HIV/AIDS, leprosy and tuberculosis; soup kitchens; dispensaries and mobile clinics; children’s- and family-counselling programmes; orphanages, and schools. Members, who take vows of chastity, poverty, and obedience, also profess a fourth vow: to give “wholehearted free service to the poorest of the poor”.

Teresa received a number of honours, including the 1962 Ramon Magsaysay Peace Prize and 1979 Nobel Peace Prize. She was canonised (recognised by the church as a saint) on 4 September 2016, and the anniversary of her death (5 September) is her feast day.

A controversial figure during her life and after her death, Teresa was admired by many for her charitable work. She was praised and criticised for her opposition to abortion, and criticised for poor conditions in her houses for the dying. Her authorised biography was written by Navin Chawla and published in 1992, and she has been the subject of films and other books. On September 6, 2017, Teresa was named co-patron of the Roman Catholic Archdiocese of Calcutta, alongside St. Francis Xavier.

Continue reading “Mother Teresa – Nënë Tereza”

The FM

The organisation Albanian Heritage was born out of love with the intention of preserving, developing and expanding the Albanian culture, its natural resources and the Albanian Language in all lands were it is spoken.

Our ultimate goal is to help create The Forensic Museum of Albanian Heritage. The Museum is going to be built in a traditional Kulla style complex to be able to house all of the 21st century forensic laboratories where the infinite archeological finds will be examined. Being able to employ humans from all over the world, Trojet Shqiptare deserve to be explored by 21st century technology because it has been lived in for millenniums and its stories are just waiting to be discovered and shared with the people of the world.

 

Shop